Rogier de Jong, dichter en stadsdichter van Aardenburg
Links
Rechts

Home

Publicaties

Media

Dichter

Stadsdichter

Nieuws


Weblog


Blog | 17-03-2021

Vrijheid als kunstwerk
Wat gaan we met al die 10 miljoen stempotloodjes doen die we na de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart mee naar huis mochten nemen? Laten er een nieuw Nationaal Monument van maken, op de Dam.

Blog | 10-01-2021

Heilige twijfel
Het thema van de 86e Boekenweek, dit jaar van 6 tot en met 14 maart, is ‘Tweestrijd’. Waar kun je zoal over twijfelen? En wat heeft dat met Friedrich Nietzsche en de tien geboden te maken?

Blog | 23-04-2020

Wat zou je doen?
Aldus een vraag die al een tijdje boven de markt hing. Ze betrof een incident, lang geleden, toen het water enkelhoog in de keuken stond en een omgevallen kaars het tafelkleed in de hens zette.

Blog | 24-08-2019

De angst voor natte voeten, oftewel: poëzie die staat als een kluis
‘Goede poëzie is mysterieus en ontoegankelijk’, hoorde ik ooit de curator van een kunstenfestival zeggen. Ik vond het een curieuze uitspraak. Ik houd niet van raadsels en geheime genootschappen. Poëzie is geen exclusieve club met een cijferslot op de deur.

Blog | 08-02-2019

De Turing Top 100 gehaald!
In 2018 belandde ik in de Top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd. Leuk natuurlijk, maar wat vond de jury eigenlijk van mijn ingezonden gedicht?

Blog | 15-02-2021

Een kapitale kwestie
Er was een tijd waarin we elkaar en de Allerhoogste eerbiedig in hoofdletters toespraken. Bij de grote egalisering in de jaren zestig en zeventig verloor God zijn grote G. De Almachtige wist zich echter met de jaren weer te herstellen: god werd opnieuw God. Tot onvrede van sommigen.

Blog | 19-11-2020

Marianne Moore en de Zestigers
De dichter J.Bernlef was een groot pleitbezorger van de Amerikaanse dichteressen Elisabeth Bishop en Marianne Moore, wier werk hij in het Nederlands vertaalde. Vooral in Marianne Moore zag hij de voorloper en het boegbeeld van het nieuwe realisme in de dichtkunst. Hij adopteerde haar als godmother van de Zestigers.

Blog | 13-04-2020

Bij het overlijden van Hans Verhagen
Hans Verhagen! Na zijn officiële debuut Rozen en motoren, naar mijn smaak wat te programmatisch, was Sterren, Cirkels, Bellen al een stuk beter, maar Duizenden Zonsondergangen bevatte de poëzie die me raakte en aan het dichten bracht, want, yeah, dit was het man, dit wilde ik zelf ook.

Blog | 05-06-2019

De kunst van het gerecenseerd worden
De schrijver schrijft en de recensent recenseert. Een strak ingenaaide taakverdeling waaraan we niet moeten tornen. De wereld is al ingewikkeld genoeg.

Blog | 05-02-2019

Het mondkapje van Hugo
Hugo Claus, de alleskunner uit de zuidelijke lage landen, had in zijn laatste levensjaren een sterke drang om zijn gedichten door de stofkam te halen. De wijsheid komt met de jaren, maar het is de vraag of het corrigeren van ‘jeugdzonden’ een vorm van voortschrijdend inzicht is of van schaamte.

Blog | 27-01-2021

Ben ik wel stoïcijns genoeg?
Mijn nieuwe dichtbundel Seinpost is verschenen. Ik ben zo trots als een aap die net vader is geworden. Maar die zich ook afvraagt wat de toekomst voor het schepsel gaat brengen. Gezondheid? Ziekte? De Slegte? Ik houd m’n hart vast.

Blog | 17-08-2020

Lof der nutteloosheid
‘De wereld draait ook prima zonder poëzie’. Een opvatting die door niet-poëzieliefhebbers breed wordt gedeeld. En misschien ook door een enkele dichter, getuige een uitspraak van Herman de Coninck: ‘Poëzie dient […] nergens toe en dat is op zich al een verdienste’.

Blog | 23-03-2020

Poëtisch kijken naar catastrofes
Melancholia is de planeet van de vrees die op ons afkomt zodra we op gevaar inzoomen. Poëtisch kijken helpt ons weer uit te zoomen, zodat het schrikbeeld zich terugtrekt en we niet meer te dragen hebben dan we al doen.

Blog | 24-03-2019

Op zoek naar Eurydice
Memento heeft een lange weg afgelegd met veel hindernissen. Toen Willemien wist dat ze niet beter zou worden, vroeg ze me ons leven samen op schrift te stellen. Ze hoopte op een soort biografie, denk ik, maar na haar dood kon ik me daar niet toe zetten.

Blog | 16-01-2021

Poëzieweek 2021
De Poëzieweek, de negende alweer, dit jaar van 28 januari tot en met 3 februari, draagt als thema ‘Samen’. ‘Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen’, aldus de tekst op de site van de Poëzieweek. Een bezorgde oproep, een herderlijk imperatief?

Blog | 10-05-2020

Dichter voor de goede zaak
Op 25 april 2020 ben ik tot stadsdichter van Aardenburg gekozen. Ik vind dat eervol en iets om trots op te zijn. Maar wat betekent het stadsdichterschap eigenlijk en hoe zit het met de artistieke vrijheid, het vrije woord?

Blog | 22-01-2020

Een steen door de ruit van je dromen
Wie is er nooit in aanraking gekomen met die regel of dat couplet dat insloeg als een bom en je zelfbeeld én je beeld van de dichtkunst vakkundig verbrijzelde?

Blog | 12-02-2019

Het overzeese gebiedsdeel onder de Schelde
‘Bekend maakt bemind’, zo luidt een al wat oudere reclameslogan over Zeeuws–Vlaanderen. Helaas is Zeeuws–Vlaanderen onbekend en dus onbemind. En dat is jammer, want het is een zeer verrassend stukje Nederland voor wie de oversteek aandurft.

©  Rogier de Jong

Onduldbare schoonheid